INTERAKTIV SÄKERHETS BLOGG

Allas röst har betydelse.

En blogg om visselblåsning, moderering och trygghet på nätet.

Kända visselblåsare: Karin Törnqvist betalade ett högt pris

Att slå larm om missförhållanden har genom historien ofta inneburit stora risker. Många kan vittna om hur de blivit utsatta för repressalier eller har fått svårt att få nytt jobb då man blivit känd som en visselblåsare. Idag ske vi se hur det gick till när Karin Törnqvist blev en visselblåsare och avslöjade maktmissbruk och korruption inom Göteborgs Energi. Hos folket blev hon en hjältinna – men inom arbetslivet blev hon rejält utfryst.

Göteborgs Energis nya projekt

Historien börjar runt år 2006. Då anlitades Karin Törnqvists och makens konsultföretag av Göteborgs Energi. De skulle bland annat vara med och skriva den tekniska kravspecifikationen inför den offentliga upphandlingen om vem som skulle få leverera nya elmätare. Alla kommunens elmätare skulle bytas ut i ett jätteprojekt värt runt 700 miljoner kronor. Karin Törnqvist blev testledare. När hon upptäckte att Göteborgs Energi inte fick leveranserna som avtalat, vände hon sig till både projektledaren och leverantören. Men några bra svar på frågorna fick hon inte. Göteborgs Energi fortsatte bara betala, säger Karin. Detta trots att elmätarna som levererades inte blev integrerade med det system som fanns i Göteborg. I stället byggde man upp egna som inte gick att testa hela vägen. Det mätvärde man hade på sin egen mätare var inte spårbart hela vägen till fakturan.

Satt på dubbla stolar

Ilskan hos Karin steg när det stod klart för henne att projektledaren och flera av hans kompisar satt på dubbla stolar och även utförde andra uppdrag åt leverantören, som de fick betalt för. Karin Törnqvist var med och lämnade in ett förslag på hur kommunen skulle kunna dra sig ur affären och få tillbaka pengarna. Förslaget fick inget gehör utan Karin fick mejl om att hon skulle ”komma ihåg vem som var hennes uppdragsgivare”. Hon upplevde det som att cheferna på Göteborgs Energi försökte skrämma henne till tystnad. Trots fortsatta påpekanden ville ingen lyssna och till sist vände Karin sig till Uppdrag granskning som avslöjade hela skandalen.

Sanningens pris för visselblåsaren

Karin blev något av folkets hjältinna och blev utsedd till ”Årets visselblåsare”, fick pris för yttrandefrihet och medverkade i seminarier om korruption. Hon fick dock personligen betala ett högt pris och hennes karriär tog skada. Efter TV-programmet förlorade både Karin och hennes make sina konsultuppdrag och fick under lång tid inga nya uppdrag. Dessutom fick hon hotfulla mejl och blev utsatt för smutskastning om att hon var psykiskt instabil och ljög.

Knappt år efter att Karin Törnqvist förlorat sitt uppdrag ändrade sig Göteborg Energi och gick på hennes linje.

Ett externt visselblåsarsystem behövs för att skydda visselblåsaren

Vad kan vi då lära oss av Karins fall? Jo, att en visselblåsares identitet ska omfattas av den starkaste formen av sekretess. Det betyder att personuppgifter inte får lämnas ut under några som helst omständigheter.Människor behöver känna sig trygga med att de inte riskerar negativa följder av sin rapportering. Genom att garantera att kanalerna är helt anonyma ökar man sannolikheten att få in rapporter om allvarliga incidenter.

Om Göteborgs Energi hade haft en effektiv, enkel och trygg lösning för visselblåsare hade troligtvis fler vågat säga ifrån och på så sätt hade man fått en chans att åtgärda problemen inom företaget. En extern visselblåsarfunktion hjälper till med säker och effektiv ärendehantering. Det är enkelt att följa upp inkomna ärenden och vid behov få hjälp av erfarna experter för att utreda ärenden. Ett externt visselblåsarsystem kan också garantera anonymiteten för anställda. Om inkommande rapporter går till företagets chefer, blir det ett problem om det är just chefen som är omnämnd i visselblåsarens rapport.

Det viktigaste är att man lyckas skapa en bra företagskultur som fullt ut stödjer användningen av visselsystem, och uppmuntrar medarbetarna att våga använda sig av dem.Ju tidigare arbetsgivaren får information om missförhållanden eller oegentligheter, desto snabbare kan man rätta till det som är fel och på så sätt begränsa omfattningen av skadorna.

Kom ihåg att en bra visselblåsarfunktion skyddar både medarbetare och själva organisationen.

Vill du läsa om fler kända visselblåsarfall?


Interaktiv Säkerhet har levererat säkra och anonyma visselblåsarsystem i mer än 10 år. Vi hjälper er gärna att hitta en lämplig lösning för er organisation! Kontakta oss för att boka ett kostnadsfritt möte med demo av vår visselblåsartjänst!

Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Dela artikeln
INTERAKTIV SÄKERHET BLOGG

Vad vill du läsa om nu…

Visselblåsarfall i Region Dalarna granskas efter IVA-chefens avsked 

Ett visselblåsarfall i Region Dalarna föranleder extern utredning om hantering av visselblåsarärenden.

Skapa en visselblåsarfunktion som alla vågar använda

Så skapar du en visselblåsarfunktion där medarbetarna vågar lämna ut uppgifter utan rädsla för repressalier.

Visselblåsarlösningar efter Metas rekordhöga böter: Vad bör man tänka på vid val av leverantör av visselblåsartjänster? 

Om vikten av att säkerställa ett tillräckligt skydd av personuppgifter vid valet av leverantör för visselblåsartjänster.

Interaktiv Säkerhet
Boka ett möte

KONTAKTA OSS !

Vårt team är redo att svara på dina frågor. Boka ett gratis möte eller demonstration av vårt system genom att fylla i formuläret nedan, så kontaktar vi dig så snart som möjligt!