INTERAKTIV SÄKERHETS BLOGG

Allas röst har betydelse.

En blogg om visselblåsning, moderering och trygghet på nätet.

Kända visselblåsare: Dieselgate - avgasbluffen hos Volkswagen

Hur kan det gå när ett företag hanterar en visselblåsare felaktigt? I denna artikelserie kikar vi på några kända visselblåsarfall och hur man kunde ha agerat annorlunda. Idag tar vi oss en titt på ”dieselgate”, avgasbluffen vid Volkswagen.

En miljövänlig dieselbil

Kanske minns du skandalen när flera miljoner människor hade köpt sig en Volkswagenbil som de trodde var en miljövänlig dieselbil – men som visade sig släppa ut betydligt mer än utlovat? Faktum är att bilarna släppte ut hela 40 gånger mer kväveoxid än vad Volkswagen hade uppgett. Avgasbluffen, som man snabbt kom att kalla ”dieselgate”, uppdagade man år 2015 efter att en student från West Virginia University – Hemanth Kappanna – upptäckte biljättens fusk. Som följd tvingades Volkswagen avslöja att man manipulerat bilarnas motorer.

Biltillverkaren erkände brott vilket utlöste en rad rättsfall, varav flera av dem tagits upp i EU-domstol. Bland annat blev den före detta koncernchefen Martin Winterkorn anklagad för gängkriminalitet, tillsammans med andra högt uppsatta chefer. Man har kallat dieselgate ”Tysklands största företagsskandal genom tiderna”. Man beräknar att Volkswagen förlorat omkring 300 miljarder kronor till följd av skandalen. Trots att det har gått flera år fortsätter olika konsekvenser att drabba biljätten och företagets rykte är än idag rejält skamfilat.

Hur kunde det ske?

Avgasfusket hade pågått i flera år innan VW erkände det. Ett flertal anställda och personer inom ledande roller på Volkswagen var medvetna om det hela och lät det fortgå. Tidigare anställda har vittnat om en tystnadskultur inom bolaget. Många vågade inte berätta att biltillverkaren inte skulle kunna uppnå sitt offentliga mål att drastiskt minska utsläppen från sina dieselfordon. I stället fuskade man genom att installera en programvara som gav falska avläsningar under utsläppstester.

Kulturen av rädsla var så djupt rotad hos många anställda att man inte vågade ifrågasätta högre chefers beslut eller order – inte ens de som var ouppnåeliga. Man var rädd för att kanske få sparken eller på annat sätt bli bestraffad.

Vad kan vi lära oss av Volkswagen Dieselgate?

Med ett effektivt och anonymt visselblåsarsystem hade Volkswagen kunnat förhindra, eller åtminstone lindra, vad man ofta nämner som den dyraste företagsskandalen genom historien. Kostnaden för en företagskultur baserad på rädsla – som Volkswagen och konsumenterna fick betala för – går alltså att undvika. Man bör göra klart att alla anställda kan ta upp sin oro internt utan rädsla för repressalier. Med ett visselblåsarsystem hade Volkswagen också kunnat visa att man vill vara ett öppet och transparent företag. En organisation som värnar om sina anställda och deras åsikter.

Läs också: 


Interaktiv Säkerhet har levererat säkra och anonyma visselblåsarsystem i mer än 10 år. Vi hjälper er gärna att hitta en lämplig lösning för er organisation! Kontakta oss för att boka ett kostnadsfritt möte med demo av vår visselblåsartjänst!

Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Dela artikeln
INTERAKTIV SÄKERHET BLOGG

Vad vill du läsa om nu…

Skapa en visselblåsarfunktion som alla vågar använda

Så skapar du en visselblåsarfunktion där medarbetarna vågar lämna ut uppgifter utan rädsla för repressalier.

Visselblåsarlösningar efter Metas rekordhöga böter: Vad bör man tänka på vid val av leverantör av visselblåsartjänster? 

Om vikten av att säkerställa ett tillräckligt skydd av personuppgifter vid valet av leverantör för visselblåsartjänster.

Speak up: Skapa en bättre företagskultur för att kommunicera mera effektivt även om svåra ämnen

Vill du att dina anställda ska berätta när de har en bra idé eller våga säga ifrån när något inte fungerar?

Interaktiv Säkerhet
Boka ett möte

KONTAKTA OSS !

Vårt team är redo att svara på dina frågor. Boka ett gratis möte eller demonstration av vårt system genom att fylla i formuläret nedan, så kontaktar vi dig så snart som möjligt!