INTERAKTIV SÄKERHETS BLOGG

Allas röst har betydelse.

En blogg om visselblåsning, moderering och trygghet på nätet.

Kända visselblåsare: Så avslöjades Cambridge Analytica-skandalen på Facebook

Hur kan man undvika att en visselblåsare går till media och berättar om oegentligheter inom ett företag? Idag ser vi på den kända Cambridge Analytica-skandalen på Facebook. Visselblåsaren berättade om vad som skedde på företaget där han arbetade till den brittiska dagstidningen The Guardian. Konsekvenserna för Facebook blev förödande och skandalen var ett faktum.

Den största skandalen i Facebooks historia

Under våren 2018 drabbades Facebook av den största skandalen hitintills i bolagets historia.
Det framkom då att analysföretaget Cambridge Analytica hade samlat in personlig information från 87 miljoner Facebookanvändare. Denna data sålde man senare vidare till Donald Trumps presidentvalskampanj 2016 i syfte att påverka det amerikanska presidentvalet. Många menar att detta var en stor bidragande orsak till att Trump vann valet.

Visselblåsaren bakom Cambridge Analytica-skandalen

Det hela avslöjades av Chris Wylie – visselblåsaren bakom Cambridge Analytica-skandalen. Chris var anställd av företaget och var med om att bygga det propagandavapen som banade vägen för Donald Trump och som några år senare kom att försätta Facebook i en stor kris. I olika intervjuer har Chris Wylie berättat hur han började må dåligt av det oetiska arbetet. Han sa upp sig och bestämde sig till slut för att avslöja hur Cambridge Analytica arbetade. När han berättade för pressen spred sig nyheten som en löpeld och tvingade Cambridge Analytica att lägga ned. Dessutom föll Facebooks aktie på börsen och Facebookgrundaren Mark Zuckerberg frågades ut i amerikanska senaten.

Skandalen förändrade vår syn på visselblåsning

Många menar att turerna runt Cambridge Analytica höjde visselblåsarens värde och flera betraktar Chris Wylie som en riktig hjälte. Fallet blev otroligt uppmärksammat och skapade en debatt om att visselblåsare faktiskt kan spela en viktig roll för att avslöja olaglig verksamhet som skadar medborgarnas och samhällets välfärd. Allt fler företag har också förstått vikten av att personalen rapporterar om oegentligheter och man får chansen att reda ut det hela internt. Med den nya attitydförändringen ser man visselblåsare allt oftare som någon som hjälper, och inte som en besvärlig bråkstake. Inställningen till visselblåsning har skiftat radikalt – inte minst genom den nya visselblåsarlagen – ett steg mot säkrare villkor för visselblåsare och mer transparenta företag!

Vad kan vi lära oss av Cambridge Analytica-skandalen?

Trots att vi ser en stor förändring i attityden till visselblåsare är anonymitet fortfarande helt avgörande för väldigt många, för att våga ta steget och slå larm. Genom att använda en extern visselblåsartjänst som Interaktiv Säkerhet kan man säkerställa visselblåsarens anonymitet. Detta skapar en trygg och transparant arbetsplats. Dessutom minskar man risken för ett bubblande missnöje och personal som går till pressen. Med ett visselblåsarsystem kan man lösa oegentligheter i ett tidigt skede – vilket är positivt både för företaget och för de anställda.

Vill du läsa om fler kända visselblåsare?


Interaktiv Säkerhet har levererat säkra och anonyma visselblåsarsystem i mer än 10 år. Vi hjälper er gärna att hitta en lämplig lösning för er organisation! Kontakta oss för att boka ett kostnadsfritt möte med demo av vår visselblåsartjänst!

Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Dela artikeln
INTERAKTIV SÄKERHET BLOGG

Vad vill du läsa om nu…

Visselblåsarfall i Region Dalarna granskas efter IVA-chefens avsked 

Ett visselblåsarfall i Region Dalarna föranleder extern utredning om hantering av visselblåsarärenden.

Skapa en visselblåsarfunktion som alla vågar använda

Så skapar du en visselblåsarfunktion där medarbetarna vågar lämna ut uppgifter utan rädsla för repressalier.

Visselblåsarlösningar efter Metas rekordhöga böter: Vad bör man tänka på vid val av leverantör av visselblåsartjänster? 

Om vikten av att säkerställa ett tillräckligt skydd av personuppgifter vid valet av leverantör för visselblåsartjänster.

Interaktiv Säkerhet
Boka ett möte

KONTAKTA OSS !

Vårt team är redo att svara på dina frågor. Boka ett gratis möte eller demonstration av vårt system genom att fylla i formuläret nedan, så kontaktar vi dig så snart som möjligt!