INTERAKTIV SÄKERHETS BLOGG

Allas röst har betydelse.

En blogg om visselblåsning, moderering och trygghet på nätet.

Lista: Tio kända visselblåsare genom tiderna 

Det finns många exempel på kända och modiga visselblåsare som har fått enorm uppmärksamhet genom åren. Flera av dem har blivit riktiga hjältar, men priset de fått betala har ofta varit högt och inte sällan har de blivit utsatta för olika repressalier. På listan nedan hittar du tio mycket uppmärksammade visselblåsare genom tiderna. 

Tio kända visselblåsare:  

Linda Tripp

spelade en viktig roll när USA:s president Bill Clinton ställdes inför riksrätt i slutet av 1998. Han hade då haft en sexuell relation med praktikanten Monica Lewinsky. Lewinsky anförtrodde sig senare till kollegan Linda Tripp – som i hemlighet spelade in flera av deras samtal. Tripp blev avskedad från sitt jobb 2001 men efter en juridisk kamp blev hon kompenserad med en stor summa pengar.

Coleen Rowley

blev känd när hon skrev ett skarpt kritiskt brev till FBI-chefen Robert Muller. Hon redogjorde för hur hennes överordnade i Minneapolis viftat hennes begäran om att undersöka Zacarias Moussaoui åt sidan. Moussaoui blev den så kallade 20:e kaparen i terrordåden den 11 september och Coleens begäran kom flera veckor innan terrordåden till slut hände.

Peter Buxtun

var anställd på USA: s folkhälsovård och blev känd för att avslöja den så kallade Tuskegee-studien av syfilis. Som en del av studien lät man bli att behandla många fattiga människor som drabbats av sjukdomen. De blev vilseledda och utsatta för experiment i fyra decennier. Efter flera misslyckade protester till sina chefer gick Buxtun till pressen med sina fynd. Detta ledde till att man exponerade ett av de grymmaste experimenten i medicinsk historia.

Sarah Maria Wägnert

är en svensk undersköterska som givit namn åt bestämmelsen Lex Sarah socialtjänstlagen. År 1997 kritiserade Wägnert sin arbetsgivare ISS Care, som drev äldreboendet Polhemsgården i Solna kommun. I nyheterna berättade hon hur äldre kunde ligga i timmar och ropa på hjälp och att de ofta fick liggsår. År 1999 kom så en ändring i socialtjänstlagen.

Peter Rost

är en svensk läkare bosatt i USA, där han arbetade inom läkemedelsindustrin i tjugo år. År 2002 upptäckte Rost att Pfizer sysslat med oetisk försäljning av tillväxthormoner. Rost valde att rapportera händelsen till företagsledningen, vilket resulterade i att han blev avskedad. Rost vittnade i utskottsförhör i kongressen och för FBI om den olagliga verksamheten. Resultatet blev att Pfizer fick betala 35 miljoner dollar i böter.

Cynthia Cooper

stod bakom avslöjandet av ett av 2000-talets värsta bedrägerier på telekombolaget WorldCom. Hon var internrevisor och rapporterade om omfattande bokföringsfiffel, trots att både chefer och kollegor försökte få henne att titta åt ett annat håll.

Mark Felt

mannen som fick president Nixon på fall. Den hemliga källan bakom avslöjandena om Watergate-skandalen, var biträdande chef på FBI i början av 1970-talet. Han var känd under pseudonymen ”Deep Throat” och hans identitet avslöjades först 2005 som Mark Felt.

Daniel Ellsberg

är en amerikansk visselblåsare som 1971 blev inskriven i historieböckerna när han läckte hemliga dokument om Vietnamkriget till pressen – de så kallade ”Pentagon papers”.

Frank Serpico

den före detta New York-polisen som anmälde flera av sina kolleger för mutbrott och relaterade anklagelser. Serpico var den första polisen i NYPD:s historia som öppet rapporterade om poliskorruption. Han blev senare porträtterad av Al Pacino i filmen ”Serpico” från 1973.

Jeffrey Wigand

är en amerikansk visselblåsare, biokemist och tidigare vice VD för forskning och utveckling på tobaksbolaget Brown & Williamson. Wigand blev känd som visselblåsare den 1996 när han intervjuades i nyhetsprogrammet 60 Minutes. I intervjun avslöjade han att Brown & Williamson avsiktligt manipulerat sin tobaksblandning med kemikalier som ammoniak för att öka effekten av nikotin i cigarettrök, och därmed förvärra rökarnas beroende.

Vill du läsa om fler kända visselblåsare?


Interaktiv Säkerhet har levererat säkra och anonyma visselblåsarsystem i mer än 10 år. Vi hjälper er gärna att hitta en lämplig lösning för er organisation! Kontakta oss för att boka ett kostnadsfritt möte med demo av vår visselblåsartjänst!

Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Dela artikeln
INTERAKTIV SÄKERHET BLOGG

Vad vill du läsa om nu…

Visselblåsarfall i Region Dalarna granskas efter IVA-chefens avsked 

Ett visselblåsarfall i Region Dalarna föranleder extern utredning om hantering av visselblåsarärenden.

Skapa en visselblåsarfunktion som alla vågar använda

Så skapar du en visselblåsarfunktion där medarbetarna vågar lämna ut uppgifter utan rädsla för repressalier.

Visselblåsarlösningar efter Metas rekordhöga böter: Vad bör man tänka på vid val av leverantör av visselblåsartjänster? 

Om vikten av att säkerställa ett tillräckligt skydd av personuppgifter vid valet av leverantör för visselblåsartjänster.

Interaktiv Säkerhet
Boka ett möte

KONTAKTA OSS !

Vårt team är redo att svara på dina frågor. Boka ett gratis möte eller demonstration av vårt system genom att fylla i formuläret nedan, så kontaktar vi dig så snart som möjligt!