Missförhållanden eller oegentligheter på arbetsplatsen är otillbörligt uppförande som inte är acceptabelt på en arbetsplats, och som har en negativ inverkan på arbetet, miljön eller personerna. Det kan röra sig om allt från små missförhållanden till allvarliga brott mot företagets policy eller nationell lagstiftning.
Att hitta en lösning för olika missförhållanden på arbetsplatsen är nödvändigt för att skydda de anställda, upprätthålla företagets värderingar och undvika rättstvister. Men för att missförhållanden ska komma till ledningens kännedom krävs ett bra system för intern rapportering, alltså ett visselblåsarsystem.
Visselblåsning sker när någon rapporterar om missförhållanden inom en organisation, och rapporten fokuserar på oegentligheter som bryter mot lagen eller mot företagets interna policys. Det kan röra sig om en straffbar handling, diskriminering eller bevis för att någon försökt undanhålla sanningen.
Visselblåsning skiljer sig från ett personligt klagomål då det förstnämnda handlar om en mera allvarlig och omfattande händelse som är av allmänt intresse, till skillnad från personliga klagomål som främst rör individen själv.
När vi hör om visselblåsning är det ofta brott som bedrägerier, korruption och mutor, spioneri och andra skandaler som ligger nära till hands. Det är också oftast de problem som media skriver om. Men faktum är att det finns många olika typer av missförhållanden på arbetsplatsen. Att veta vad som är tillräckligt allvarligt för att rapportera om är inte alltid enkelt, så därför kan det vara bra att ta upp olika konkreta exempel i organisationens visselblåsningspolicy.
Genom att ge konkreta exempel i organisationens visselblåsningspolicy hjälper man de anställda att skilja mellan klagomål och skadliga missförhållanden. Det sparar både tid och resurser om man kan separera HR-frågorna från företagets visselblåsningsfunktion. Dessutom visar man att företaget inte tar lätt på oetiskt beteende och värnar om sin personal.
Denna lista över oegentligheter på arbetsplatsen är inte komplett, och kan variera mellan olika branscher och företag. Ett minimikrav för företagets visselblåsarpolicy är att inkludera missförhållanden som utgör ett hot eller en fara för allmänheten, enligt kraven i EU:s visselblåsardirektiv. En bra policy bör också inkludera missförhållanden som är skadliga för det specifika företaget, samt omfatta aktuell lagstiftning.
Läs också gärna vår guide för att skapa en bra visselblåsningspolicy i just din organisation!
Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.
Brådskande ärenden för befintliga kunder
Norrgatan 10, 432 41 Varberg
[email protected]
+46 (0)707 39 03 80
[email protected]
+46 (0)707 39 03 80
[email protected]
+46 (0)707 39 03 80