Det är förmodligen varje förälders mardröm att ens barn ska bli utsatt för trakasserier och gromning (eng: grooming) på sociala medier. Man får dock inte glömma att det finns mycket som du som förälder kan göra för att förebygga att ditt barn råkar illa ut. Du kan också stärka och hjälpa om barnet blivit utsatt.
Gromning är när en vuxen person i sexuellt syfte stämmer träff med ett barn under 15 år. Träff innebär också online, ofta via sociala medier. Sexuellt uppsåt betyder att den vuxne genom bekräftelse, mutor eller hot kanske försöker få barnet att posera naken, skriva sexuella saker eller träffas offline. Gromning på sociala medier kan gå fort eller sträcka sig över en längre tid, då förövaren kan närma sig barnet på olika sätt. Förövaren kan till exempel systematiskt bygga upp ett förtroende för att senare bryta ner barnet. Komplimanger, pengar och hot är vanliga inslag i processen att manipulera barnet för att uppnå målet – att få barnet att medverka i sexuella aktiviteter såväl online som offline.
✓ Var intresserad och uppmärksam. Nätet är kul, för det mesta. Lär känna de appar och sociala medier ditt barn använder, gärna tillsammans. Var intresserad och fråga hur appen fungerar. När du frågar hur det varit i skolan eller på träningen, fråga också hur det har varit på nätet. Det lägger grunden för en bra dialog. Fråga vem han eller hon har snackat med idag och vad som har hänt online. Fråga om ditt barn vet hur man blockar någon som är obehaglig?
✓ Informera – men anpassa efter ålder. Berätta för ditt barn om att det finns vuxna på nätet som säger att de är lika gamla som barn. Att det finns människor som först verkar trevliga, men som efter ett tag skickar obehagliga meddelanden och försöker få barn att skicka bilder på sig själva – ibland utan kläder. Det kallas för gromning och är brottsligt.
✓ Skuldbelägg ALDRIG. Ha ett öppet förhållningssätt och var noga med att barnet inte ska känna skuld om han eller hon gör något fel. Då är risken stor att man inte vågar berätta för sina föräldrar den dagen man eventuellt blir utsatt. Skam är en mycket vanlig känsla bland utsatta barn.
Alla former av sexuella kränkningar och sexuella handlingar som tvingas på ett barn är ett sexuellt övergrepp, enligt svensk lag. Övergreppen kan antingen vara fysiska eller icke-fysiska. Övergreppen som sker över nätet börjar oftast som icke-fysiska, till exempel att barnet uppmanas att posera framför en webbkamera. Detta kallas ofta för en virtuell våldtäkt.
Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.
Brådskande ärenden för befintliga kunder
Norrgatan 10, 432 41 Varberg
[email protected]
+46 (0)707 39 03 80
[email protected]
+46 (0)707 39 03 80
[email protected]
+46 (0)707 39 03 80