Interaktiv Säkerhets guider

Gromning på sociala medier: Guide för föräldrar

Det är förmodligen varje förälders mardröm att ens barn ska bli utsatt för trakasserier och gromning (eng: grooming) på sociala medier. Man får dock inte glömma att det finns mycket som du som förälder kan göra för att förebygga att ditt barn råkar illa ut. Du kan också stärka och hjälpa om barnet blivit utsatt.

Vad innebär gromning på sociala medier?

Gromning är när en vuxen person i sexuellt syfte stämmer träff med ett barn under 15 år. Träff innebär också online, ofta via sociala medier. Sexuellt uppsåt betyder att den vuxne genom bekräftelse, mutor eller hot kanske försöker få barnet att posera naken, skriva sexuella saker eller träffas offline. Gromning på sociala medier kan gå fort eller sträcka sig över en längre tid, då förövaren kan närma sig barnet på olika sätt. Förövaren kan till exempel systematiskt bygga upp ett förtroende för att senare bryta ner barnet. Komplimanger, pengar och hot är vanliga inslag i processen att manipulera barnet för att uppnå målet – att få barnet att medverka i sexuella aktiviteter såväl online som offline.

Knep för att förebygga gromning på sociala medier:

✓ Var intresserad och uppmärksam. Nätet är kul, för det mesta. Lär känna de appar och sociala medier ditt barn använder, gärna tillsammans. Var intresserad och fråga hur appen fungerar. När du frågar hur det varit i skolan eller på träningen, fråga också hur det har varit på nätet. Det lägger grunden för en bra dialog. Fråga vem han eller hon har snackat med idag och vad som har hänt online. Fråga om ditt barn vet hur man blockar någon som är obehaglig?

✓ Informera – men anpassa efter ålder. Berätta för ditt barn om att det finns vuxna på nätet som säger att de är lika gamla som barn. Att det finns människor som först verkar trevliga, men som efter ett tag skickar obehagliga meddelanden och försöker få barn att skicka bilder på sig själva – ibland utan kläder. Det kallas för gromning och är brottsligt.

✓ Skuldbelägg ALDRIG. Ha ett öppet förhållningssätt och var noga med att barnet inte ska känna skuld om han eller hon gör något fel. Då är risken stor att man inte vågar berätta för sina föräldrar den dagen man eventuellt blir utsatt. Skam är en mycket vanlig känsla bland utsatta barn.

Gromning på sociala medier – vad säger lagen?

Alla former av sexuella kränkningar och sexuella handlingar som tvingas på ett barn är ett sexuellt övergrepp, enligt svensk lag. Övergreppen kan antingen vara fysiska eller icke-fysiska. Övergreppen som sker över nätet börjar oftast som icke-fysiska, till exempel att barnet uppmanas att posera framför en webbkamera. Detta kallas ofta för en virtuell våldtäkt.

Så agerar du om du misstänker att ditt barn blivit utsatt för trakasserier eller gromning:

  • Prata med ditt barn och berätta att du är orolig.

  • Dra inte alltför snabba slutsatser. Försöka att tänka brett och inte bilda dig en hypotes om vad det är som hänt för snabbt, eftersom det kan göra att barnet känner sig hotat, låser sig och inte vill berätta.

  • Om du känner att ditt barn vill berätta, men inte för just dig – hitta fler vuxna som du upplever att ditt barn litar på. Även om det känns tufft som förälder – så försök fundera på om den finns andra vuxna som i vissa avseenden kan ha en mer avslappnad relation till barnet.

  • Om ditt barn berättar – var tydlig med att det finns hjälp att få och det ALDRIG NÅGONSIN är barnets fel. Radera ingenting, ta skärmdumpar, spara mejl och chattloggar.

  • Ta kontakt med polisen. Glöm inte att den som begår brottet kan ha haft kontakt med andra barn. Er anmälan kan göra stor skillnad!

Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Dela artikeln
INTERAKTIV SÄKERHET GUIDER

Vad vill du läsa om nu…

Så uppfyller ni kraven i visselblåsarlagen

För att uppfylla kraven i visselblåsarlagen behöver ni ha ett säkert visselblåsarsystem för intern rapportering.

Vad innebär penningtvätt? 

Penningtvätt är en process där man avser att dölja intäkter från olaglig verksamhet och omvandla dem till legitima medel.

Vad innebär den nya visselblåsarlagen för er?

Är ni en organisation med fler än 50 anställda? Då omfattas ni av den nya visselblåsarlagen.

Vad innefattar data- och informationssäkerhet?

Den ökade användningen av digitala enheter har gjort data- och informationssäkerhet till en absolut nödvändighet.

Vad är skillnaden mellan konfidentiell och anonym rapportering?

Konfidentiell och anonym rapportering ses ofta som synonymer, men det är två olika sätt att hantera visselblåsarrapporter.

Code of Conduct: Vad är en uppförandekod?

En uppförandekod kan vara ett effektivt verktyg för att främja etiskt beteende och efterlevnad inom organisationen.

Interaktiv Säkerhet
Boka ett möte

KONTAKTA OSS !

Vårt team är redo att svara på dina frågor. Boka ett gratis möte eller demonstration av vårt system genom att fylla i formuläret nedan, så kontaktar vi dig så snart som möjligt!