Interaktiv Säkerhets guider

Så gör du om du utsätts för trakasserier på sociala medier

Hat, kränkningar, förolämpningar, mobbing och trakasserier.
Näthat och trakasserier på sociala medier är tyvärr vardagsmat för många och allt fler blir utsatta. Vi har samlat våra bästa tips på vad du ska göra om du utsätts för trakasserier på sociala medier. 

Nätmobbning ökar i takt med vår digitala kommunikation och allt fler blir utsatta för trakasserier på sociala medier. Det finns dock saker du kan göra om du blivit oschysst behandlad på nätet.

Några vanliga trakasserier på sociala medier och vad du kan göra:

Har du blivit illa behandlad på nätet? Har någon skrivit något nedsättande om dig eller kanske lagt upp en bild som du inte vill att andra ska se? Kanske har du blivit mobbad via sociala medier av någon på jobbet?

Att göra:

Följ gärna våra enkla steg för steg-instruktioner för att anmäla trakasserier på sociala medier om du utsatts för hot eller kränkningar på någon av de största plattformarna som exempelvis:

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Snapchat
  • TikTok
  • LinkedIn

Det är viktigt att du polisanmäler även om du är osäker på om det som hänt är ett brott.
Sker trakasserierna via någon på ditt jobb är det viktigt att våga rapportera det som hänt. Ta gärna en skärmdump. Som arbetsgivare bör du tänka på att förebygga mobbning via sociala kanaler och då behöver man riktlinjer för kommunikationen på arbetsplatsen. Implementera gärna interna rapportkanaler i ett visselblåsarsystem. Det är ett bra sätt att uppmuntra medarbetarna att rapportera om trakasserier på arbetsplatsen på ett konfidentiellt sätt.

Olaga hot, förolämpningar och förtal

Har någon hotat dig om att utföra en brottslig handling i syfte att allvarligt skrämma dig? Då kan du ha blivit utsatt för olaga hot. Eller har någon på annat sätt förolämpat dig eller utsatt dig för förtal på sociala medier?

Att göra:

Börja med att vända dig direkt till plattformen som publicerat innehållet. Om någon skriver något hotfullt till dig är det också viktigt att du polisanmäler. Den som hotar en annan person med att utföra en brottslig handling på ett sådant sätt som framkallar allvarlig rädsla för denne kan dömas till böter eller fängelse. Om man skriver att någon är tjock och ful är det förmodligen inget brott, eftersom lagstiftaren har bestämt att det är viktigt att folk får säga vad de tycker. Det kallar vi yttrandefrihet. Men om man gör det upprepade gånger eller om skriver att han är äcklig för att han är bög kan det vara förolämpning. Det gäller särskilt om man skriver något dumt om en persons hudfärg, kön eller sexuella läggning.

Sexuella trakasserier på sociala medier

Sexuella trakasserier och sexuellt ofredande på sociala medier kan till exempel handla om att man får ta emot oönskade dickpics, sexuella meddelanden eller obehagliga kommentarer.

Att göra:

Sexuella trakasserier på sociala medier kan vara brottsligt, det beror på situationen. När sexuella trakasserier sker på sociala medier, till exempel Facebook, Snapchat, Tik Tok eller Instagram, bör man alltid anmäla det till den aktuella plattformen. Det kan man ofta göra genom att klicka på de tre punkterna som finns i högra hörnet. Man bör också kontakta polisen för att få hjälp att avgöra om det är ett brott eller inte, stäm gärna av med dem om du är osäker!

Rasism och hets mot folkgrupp på sociala medier

Rasism och hets mot folkgrupp på sociala medier kan innebära att någon uttalar sig och sprider budskap som uttrycker hot eller förakt mot en grupp på grund av etnisk tillhörighet, trosuppfattning eller sexuell läggning.

Att göra:

Om du ser näthat hända och det faller under kategorin hets mot folkgrupp, så kan du anmäla brottet oavsett om du tillhör gruppen som blivit utsatt eller inte. Samla bevis, kontakta administratören för sidan (till exempel Facebook) samt polis.

Kränkande fotografering och spridning av privata bilder mot din vilja

Om någon fotar eller printscreenar dig online utan din vetskap eller tillåtelse kan du ha blivit utsatt för kränkande fotografering vilket är brottsligt. Om någon delar känsliga bilder eller videos på dig, till exempel nakenbilder eller bilder i en utsatt situation, begår den personen troligen ett brott. Ingen har rätt att hota dig eller använda något emot dig, även om du har skickat nakenbilder.

Att göra:

Det är oerhört viktigt att du polisanmäler om någon har utsatt dig för kränkande fotografering eller spridit privata bilder på sociala medier mot din vilja. Om någon har delat materialet på sociala medier, anmäl till administratören. De har ett ansvar att plocka ner material som kränker din integritet. Det är bra om man anmäler till polisen ganska snabbt. Du kan gärna ta en skärmkopia som man kan visa polisen och som de kan använda som bevis.

Läs gärna också vår guide för att hantera näthat och trakasserier

Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Dela artikeln
INTERAKTIV SÄKERHET WHISTLEBLOWER

Uppfyller ni kraven i visselblåsarlagen?

Enligt EU-direktivet och den svenska visselblåsarlagen måste alla organisationer med 50 eller fler anställda implementera en visselblåsarlösning. Vi hjälper er.

INTERAKTIV SÄKERHET MODERERING

Vi ger er kontroll

Interaktiv Säkerhet löser en säker och kostnadseffektiv modereringslösning för ert företag.

Gromning på sociala medier: Guide för föräldrar

Som förälder kan du göra en hel del för att förebygga att ditt barn råkar illa ut. Du kan också stärka och hjälpa om barnet blivit utsatt.

INTERAKTIV SÄKERHET GUIDER

Vad vill du läsa om nu…

Gromning på sociala medier: Guide för föräldrar

Som förälder kan du göra en hel del för att förebygga att ditt barn råkar illa ut. Du kan också stärka och hjälpa om barnet blivit utsatt.

Implementera visselblåsarsystem i Sverige: 6 tips

Läs våra 6 tips om processen med att implementera ett visselblåsarsystem som medarbetarna vågar lita på.

Hur hanterar man näthat och trakasserier?

Rör man sig på nätet idag är det tyvärr vanligt att bli utsatt för det vi med ett samlingsnamn kallar för näthat.

Därför ska du hosta din visselblåsarlösning i Sverige

Efter Schrems II är det viktigare än någonsin att hosta din visselblåsarlösning i Sverige eller annat land inom EU/EES.

Så kan du ta bort ditt konto på TikTok

Om du känner dig klar med TikTok kan du välja mellan att ta bort ditt konto för alltid eller inaktivera det för en viss tid.

Checklista: Så väljer du ett bra visselblåsarsystem

Läs vår checklista för hur du väljer ett bra externt visselblåsarsystem innan du fattar ditt beslut.

Interaktiv Säkerhet