Interaktiv Säkerhets guider

Så gör du om du utsätts för trakasserier på sociala medier

Hat, kränkningar, förolämpningar, mobbing och trakasserier.
Näthat och trakasserier på sociala medier är tyvärr vardagsmat för många och allt fler blir utsatta. Vi har samlat våra bästa tips på vad du ska göra om du utsätts för trakasserier på sociala medier. 

Nätmobbning ökar i takt med vår digitala kommunikation och allt fler blir utsatta för trakasserier på sociala medier. Det finns dock saker du kan göra om du blivit oschysst behandlad på nätet.

Några vanliga trakasserier på sociala medier och vad du kan göra:

Har du blivit illa behandlad på nätet? Har någon skrivit något nedsättande om dig eller kanske lagt upp en bild som du inte vill att andra ska se? Kanske har du blivit mobbad via sociala medier av någon på jobbet?

Att göra:

Följ gärna våra enkla steg för steg-instruktioner för att anmäla trakasserier på sociala medier om du utsatts för hot eller kränkningar på någon av de största plattformarna som exempelvis:

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Snapchat
  • TikTok
  • LinkedIn

Det är viktigt att du polisanmäler även om du är osäker på om det som hänt är ett brott.
Sker trakasserierna via någon på ditt jobb är det viktigt att våga rapportera det som hänt. Ta gärna en skärmdump. Som arbetsgivare bör du tänka på att förebygga mobbning via sociala kanaler och då behöver man riktlinjer för kommunikationen på arbetsplatsen. Implementera gärna interna rapportkanaler i ett visselblåsarsystem. Det är ett bra sätt att uppmuntra medarbetarna att rapportera om trakasserier på arbetsplatsen på ett konfidentiellt sätt.

Olaga hot, förolämpningar och förtal

Har någon hotat dig om att utföra en brottslig handling i syfte att allvarligt skrämma dig? Då kan du ha blivit utsatt för olaga hot. Eller har någon på annat sätt förolämpat dig eller utsatt dig för förtal på sociala medier?

Att göra:

Börja med att vända dig direkt till plattformen som publicerat innehållet. Om någon skriver något hotfullt till dig är det också viktigt att du polisanmäler. Den som hotar en annan person med att utföra en brottslig handling på ett sådant sätt som framkallar allvarlig rädsla för denne kan dömas till böter eller fängelse. Om man skriver att någon är tjock och ful är det förmodligen inget brott, eftersom lagstiftaren har bestämt att det är viktigt att folk får säga vad de tycker. Det kallar vi yttrandefrihet. Men om man gör det upprepade gånger eller om skriver att han är äcklig för att han är bög kan det vara förolämpning. Det gäller särskilt om man skriver något dumt om en persons hudfärg, kön eller sexuella läggning.

Sexuella trakasserier på sociala medier

Sexuella trakasserier och sexuellt ofredande på sociala medier kan till exempel handla om att man får ta emot oönskade dickpics, sexuella meddelanden eller obehagliga kommentarer.

Att göra:

Sexuella trakasserier på sociala medier kan vara brottsligt, det beror på situationen. När sexuella trakasserier sker på sociala medier, till exempel Facebook, Snapchat, Tik Tok eller Instagram, bör man alltid anmäla det till den aktuella plattformen. Det kan man ofta göra genom att klicka på de tre punkterna som finns i högra hörnet. Man bör också kontakta polisen för att få hjälp att avgöra om det är ett brott eller inte, stäm gärna av med dem om du är osäker!

Rasism och hets mot folkgrupp på sociala medier

Rasism och hets mot folkgrupp på sociala medier kan innebära att någon uttalar sig och sprider budskap som uttrycker hot eller förakt mot en grupp på grund av etnisk tillhörighet, trosuppfattning eller sexuell läggning.

Att göra:

Om du ser näthat hända och det faller under kategorin hets mot folkgrupp, så kan du anmäla brottet oavsett om du tillhör gruppen som blivit utsatt eller inte. Samla bevis, kontakta administratören för sidan (till exempel Facebook) samt polis.

Kränkande fotografering och spridning av privata bilder mot din vilja

Om någon fotar eller printscreenar dig online utan din vetskap eller tillåtelse kan du ha blivit utsatt för kränkande fotografering vilket är brottsligt. Om någon delar känsliga bilder eller videos på dig, till exempel nakenbilder eller bilder i en utsatt situation, begår den personen troligen ett brott. Ingen har rätt att hota dig eller använda något emot dig, även om du har skickat nakenbilder.

Att göra:

Det är oerhört viktigt att du polisanmäler om någon har utsatt dig för kränkande fotografering eller spridit privata bilder på sociala medier mot din vilja. Om någon har delat materialet på sociala medier, anmäl till administratören. De har ett ansvar att plocka ner material som kränker din integritet. Det är bra om man anmäler till polisen ganska snabbt. Du kan gärna ta en skärmkopia som man kan visa polisen och som de kan använda som bevis.

Läs gärna också vår guide för att hantera näthat och trakasserier

Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Dela artikeln
INTERAKTIV SÄKERHET GUIDER

Vad vill du läsa om nu…

Så uppfyller ni kraven i visselblåsarlagen

För att uppfylla kraven i visselblåsarlagen behöver ni ha ett säkert visselblåsarsystem för intern rapportering.

Vad innebär penningtvätt? 

Penningtvätt är en process där man avser att dölja intäkter från olaglig verksamhet och omvandla dem till legitima medel.

Vad innebär den nya visselblåsarlagen för er?

Är ni en organisation med fler än 50 anställda? Då omfattas ni av den nya visselblåsarlagen.

Vad innefattar data- och informationssäkerhet?

Den ökade användningen av digitala enheter har gjort data- och informationssäkerhet till en absolut nödvändighet.

Vad är skillnaden mellan konfidentiell och anonym rapportering?

Konfidentiell och anonym rapportering ses ofta som synonymer, men det är två olika sätt att hantera visselblåsarrapporter.

Code of Conduct: Vad är en uppförandekod?

En uppförandekod kan vara ett effektivt verktyg för att främja etiskt beteende och efterlevnad inom organisationen.

Interaktiv Säkerhet
Boka ett möte

KONTAKTA OSS !

Vårt team är redo att svara på dina frågor. Boka ett gratis möte eller demonstration av vårt system genom att fylla i formuläret nedan, så kontaktar vi dig så snart som möjligt!