Interaktiv Säkerhets guider

Så kan du ta bort ditt konto på Instagram

Sociala medier kan vara fantastiska platser, men ibland blir det för mycket. Om du känner dig klar med Instagram kan du välja mellan att inaktivera ditt konto för en kortare eller längre tid, eller att ta bort det för alltid. I den här artikeln ska vi därför gå igenom hur du:

  • Raderar ditt konto på Instagram
  • Sparar en kopia av din information
  • Tillfälligt inaktiverar ditt konto på Instagram
  • Återaktiverar ditt konto på Instagram
  • Tar bort länkade företagskonton på Instagram

Fortsätt läsa för att ta reda på vad skillnaden är mellan att radera och inaktivera, och följ sedan våra steg för steg-instruktioner för att ta bort ditt konto på Instagram.

Radera ditt Instagram-konto permanent:

  1. Gå till Instagrams sida för att ta bort konton via en webbläsare på datorn eller mobilen. Du kan inte ta bort ditt konto via Instagram-appen.
  2. Välj ett alternativ ur rullgardinsmenyn bredvid frågan Varför tar du bort kontot?
  3. Skriv sedan in ditt lösenord. Alternativet att radera kontot visas först när du har valt en anledning ur menyn.
  4. Klicka på Ta bort mitt konto permanent.

Alternativ: Du kan också gå via Instagrams hjälpcenter.

  1. Klicka på Hantera ditt konto
  2. Välj Ta bort ditt konto
  3. Välj sedan Hur raderar jag mitt Instagram-konto och bläddra neråt
  4. Klicka på länken till sidan Ta bort ditt konto
  5. Logga in med ditt användarnamn och lösenord
  6. Välj ett alternativ ur menyn bredvid frågan Varför tar du bort kontot?
  7. Skriv in ditt lösenord och klicka på Ta bort mitt konto permanent

Ditt konto kommer att vara inaktiverat i 30 dagar innan det tas bort helt. Om du tar bort ditt konto på Instagram kan det inte återaktiveras. Om du raderar ditt konto raderas samtidigt också dina foton, videoklipp, kommentarer, gilla-markeringar och följare. Men innehållet i de meddelanden som du har skickat till andra användare kommer troligen att vara synligt för dem.

Spara din information:

Det kan kanske vara en bra idé att ladda ner en kopia av allt ditt innehåll på Instagram innan du raderar kontot. För att ladda ner din information:

  1. Klicka på din profil uppe i högra hörnet och sedan Inställningar
  2. Välj Sekretess och säkerhet
  3. Bläddra ner till rubriken Datanedladdning
  4. Klicka sedan på Begär nedladdning och följ instruktionerna för att få en länk till datafilen till din e-post. Länken är sedan aktiv i fyra dagar

Inaktivera ditt konto på Instagram:

  1. Logga in på www.instagram.com via mobilens webbläsare eller på en dator. Du kan inte inaktivera ditt konto via Instagrams app
  2. Klicka på din egen profil längst uppe till höger
  3. Välj Inställningar
  4. Scrolla längst ner och klicka på Inaktivera mitt konto tillfälligt
  5. Välj ett alternativ ur rullgardinsmenyn och fyll i ditt lösenord. Alternativet att inaktivera kontot blir synligt först då du valt en anledning ur menyn
  6. Klicka på Inaktivera kontot tillfälligt

Att inaktivera ditt konto på Instagram tillfälligt betyder att du tar en paus, men allt innehåll finns ändå kvar. Din profil, alla bilder, kommentarer och gilla-markeringar är dolda tills du väljer att återaktivera kontot igen.

Du kan inaktivera ditt Instagram-konto så många gånger du vill, men inte oftare än en gång per vecka. Det är för att förhindra användandet av falska konton på Instagram.

Återaktivera ditt konto på Instagram:

För att återaktivera kontot behöver du bara logga in på nytt med ditt användarnamn och lösenord. Ett raderat konto kan dock inte återaktiveras efter att 30 dagar har gått.

Ta bort länkade företagskonton på Instagram:

Du kan inaktivera eller ta bort länkade företagskonton på Instagram på samma sätt som ovan. Du kan även ändra företagskontot till ett personligt konto och göra det privat, om du inte vill att företagskontot ska vara offentligt längre. För att ändra kontotypen gör du så här:

  1. Logga in på företagets konto via en webbläsare
  2. Klicka på din profilbild för att öppna menyn
  3. Välj Inställningar
  4. Bläddra ner till Byt till personligt konto i den vänstra menyn
  5. Godkänn kontobytet
  6. Du kan nu välja att göra det personliga kontot privat under menyn Sekretess och säkerhet

Läs gärna också våra övriga guider:

Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Dela artikeln
INTERAKTIV SÄKERHET GUIDER

Vad vill du läsa om nu…

Vad är affärsetik och vad innebär det för företag?

Affärsetik handlar om de moraliska principer och värden som styr beteendet hos individer och organisationer i affärsvärlden.

Om ditt konto blivit kapat - allt du behöver veta

Vad kan man göra för att undvika kontokapningar, och vad bör du göra om det trots allt händer?

Checklista: Hur hantera näthat?

Att hantera näthat är svårt. Följ vår checklista för att se hur du kan agera och vad du kan göra åt situationen.

Så kan du hantera en avliden anhörigs konto på sociala medier

Ofta finns våra nära och käras digitala profiler kvar, även efter att de har gått bort. I vår guide hjälper vi dig att hantera dem.

Så kan du hantera ditt konto på LinkedIn

På LinkedIn kan du använda olika inställningar eller välja att ta bort ditt konto helt.

Guide: Så skyddar du dina konton på sociala medier

Med några enkla, förebyggande insatser kan du hålla dina konton på sociala medier säkra och förhindra att de blir hackade.

Interaktiv Säkerhet