Transparency International visar i årets korruptionsindex (CPI) att korruptionen i världen i stort sett ligger på samma nivåer som tidigare. Det globala medeltalet är endast 43 poäng av 100. Av länderna i toppen är Sverige tillsammans med Norge och Singapore det fjärde minst korrupta landet i världen, efter topptrion Danmark, Finland och Nya Zeeland.
Transparancy International har också visat på ett starkt samband mellan mänskliga rättigheter och korruption. Korruption gör det ofta omöjligt att kunna garantera landets invånare mänskliga rättigheter. Därför är det av yttersta vikt att man garanterar yttrandefrihet för alla i kombination med kravet att stå till svars för sina handlingar. Det är den enda hållbara vägen mot ett samhälle utan korruption, enligt Delia Ferreira Rubio (ordförande för Transparency International.)
I ljuset av detta uttalande kan vi se problem även i vår del av världen, som traditionellt sett klarat sig bra i mätningar av korruptionsindex. Västra Europa och EU toppar fortfarande listan med ett medeltal om 66 poäng av 100, men framstegen har nu avstannat.
Sverige hamnar på samma höga placering i korruptionsindexet som tidigare år. Dock har utvecklingen har avstannat medan de nordiska grannländerna fortsätter att öka sina poäng.
”Att Sverige står still i korruptionsindexet medan andra nordiska länder förbättrar sig är ett tydligt tecken på att regeringen, i bred samverkan mellan offentlig och privat sektor, behöver förbättra sitt arbete mot korruption”, säger Ulrik Åshuvud (ordförande för Transparency International Sverige.)
De europeiska länder som klarat sig sämst i korruptionsindex är Bulgarien, Ungern och Rumänien. Även i länder som Slovenien, Cypern, Polen och Luxemburg har utvecklingen gått mot det sämre sedan mitten av 2010-talet.
Efter två år med coronapandemin fortsätter Europa att använda krisen som en ursäkt för att arbetet mot korruption har avstannat eller till och med gått bakåt. När vågorna av Covid-19 svepte över länderna tog många till extraordinära åtgärder i ett försök att reagera snabbare på pandemin. Marin Mrčela, ordförande för Group of States against Corruption of the Council of Europe (GRECO) påpekade i ett uttalande: “trots den exceptionella situationen är det avgörande att regeringarna agerar med full respekt för lagen, och baserar alla sina handlingar på principerna för transparens, övervakning och ansvarsskyldighet.”
Trots det har riskerna för korruption relaterat till coronapandemin fortsatt vara höga. Det gäller speciellt inom hälsosektorn och i regeringarnas agerande för att hantera de ekonomiska effekterna.
Årets visselpipa 2021 till vårdanställda
Endast 5 av EU:s medlemsstater (Danmark, Sverige, Portugal, Malta och Litauen) har antagit ny lagstiftning för att implementera EU:s visselblåsardirektiv inom tidsfristen. Bland de övriga länderna är lagförslag uppe till diskussion i olika instanser i 14 länder, medan de sista 9 inte ännu offentliggjort något lagutkast alls. Dröjsmålen försvagar unionsmedlemmarnas möjligheter att slå larm om korruption och utgör ett hot mot de mänskliga rättigheterna.
Unionsmedlemmarna fortsätter också att förhala arbetet med att implementera EU-lagstiftning som ska förhindra penningtvätt. Inte heller inrättandet av ett nytt EU-organ mot penningtvätt får understöd.
Det finns förhoppningar om att Europa efter coronapandemin ska vara mera miljövänligt, mera digitalt och mera hållbart, men då måste vi också leva upp till våra egna åtaganden. Alla medlemsstater måste införa EU:s visselblåsardirektiv i nationell lag och implementera direktivet för bekämpning av penningtvätt. Man bör skapa offentliga register över ägande och få ett slut på de systemfel som gör att korruptionshärvor över gränserna förblir oupptäckta. Dessutom måste hela EU förstärka åtgärderna mot korruption för att förhindra att bedrägerier och korruption drabbar de stora summor som ska användas för återhämtning efter pandemin.
Genom att avslöja maktmissbruk hjälper visselblåsare samhället så att vi använder både offentliga och privata resurser på det sätt som det är meningen. Gemensamt för visselblåsare är att de vågat visa på missförhållanden och oegentligheter, ofta på bekostnad av sin egen trygghet.
Vill du diskutera visselblåsarsystem för just ditt företag eller din organisation? Interaktiv Säkerhet erbjuder en komplett visselblåsarlösning i Sverige, med egen webbplats för er visselblåsarfunktion. Kontakta oss så berättar vi mera!
Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.
Brådskande ärenden för befintliga kunder
Norrgatan 10, 432 41 Varberg
[email protected]
+46 (0)707 39 03 80
[email protected]
+46 (0)707 39 03 80
[email protected]
+46 (0)707 39 03 80