INTERAKTIV SÄKERHETS BLOGG

Allas röst har betydelse.

En blogg om moderering, visselblåsning och trygghet på nätet

Allt du behöver veta om visselblåsning

På Interaktiv Säkerhet har vi jobbat med visselblåsning i över 10 år och vi har gedigen erfarenhet inom ämnet. Därför har vi sammanställt en guide där ni får svar på de vanligaste frågorna om visselblåsning.

Guiden publicerades första gången år 2019 och uppdaterades i december 2021.

Vad är visselblåsning?

Visselblåsning, eller whistleblowing, innebär att en anställd eller en person med insyn i ett företag, organisation eller myndighet informerar ledningen om att något oegentligt sker. Syftet är alltså att upptäcka allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. Detta gör man enklast genom att ha ett visselblåsarsystem eller visselblåsarfunktion där de anställda helt anonymt kan larma om missförhållanden.

Varför är det viktigt att ha ett visselblåsarsystem?

Att ha ett system för visselblåsning är det bästa sättet att upptäcka bedrägerier och missförhållanden inom ett företag eller organisation. På så sätt kan ni förebygga risker inom verksamheten och lösa eventuella problem i ett tidigt skede. Samtidigt visar ni att ni är ett öppet och transparent företag som värnar om era anställda och deras åsikter.

Vad säger lagen om visselblåsning?

År 2016 fick Sverige en lag som gav förstärkt skydd till visselblåsare. Lagen innebar att arbetstagare som blivit utsatta för repressalier av sin arbetsgivare hade rätt till skadestånd. Skyddet gällde då endast vid larm om allvarliga missförhållanden – alltså brott som kan ge fängelse. Exempelvis bedrägerier, förskingring, mutor och miljöbrott.

I december 2021 kom EU:s nya direktiv om skydd för visselblåsare. Det nya visselblåsardirektivet ska skydda visselblåsare som larmar om bland annat bedrägerier, skatteflykt och korruption. Samtidigt trädde Sveriges nya visselblåsarlag i kraft 17 december 2021 och utökar därmed rätten till skydd för visselblåsare. Du kan läsa mera om den svenska lagen och hur den påverkar dig här:

Varför ska jag anlita en extern leverantör av visselblåsarsystem?

Genom att anlita en extern leverantör av visselblåsarsystem får ni ett väl fungerande system för era anställda att rapportera om misstänkta oegentligheter och missförhållanden. En extern visselblåsarfunktion hjälper er att bedriva en säker och effektiv ärendehantering. Ni kan enkelt följa upp inkomna ärenden och få hjälp av erfaren personal vid eventuella problem.

Ett externt visselblåsarsystem kan också garantera anonymiteten hos era anställda. Om inkomna rapporter går till företagets chefer, blir det ett problem om det är just chefen som omnämns i visselblåsarens rapport.

Läs mera: Att välja extern lösning för visselblåsartjänst

Varför är anonymitet viktigt för visselblåsaren?

För att kunna ha en framgångsrik visselblåsarfunktion krävs det att ni garanterar anonymitet för visselblåsaren genom hela processen. Det finns flera undersökningar som visar att de anställda inte vågar rapportera misstänkta oegentligheter ifall de kan vara anonyma. Genom att erbjuda visselblåsaren flera olika anonyma kanaler där hen kan anmäla, har ni större chans att få in rapporter om misstänkta missförhållanden. På så sätt kan ni snabbare åtgärda eventuella problem i er verksamhet.


Vi hoppas att ni har fått svar på era funderingar kring visselblåsning. På Interaktiv Säkerhet erbjuder vi färdiga visselblåsarsystem för både små och stora företag och organisationer i Sverige. Vi kan också skräddarsy en lösning som passar just er verksamhet.

Kontakta oss gärna för mer information!

Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Dela artikeln
INTERAKTIV SÄKERHET BLOGG

Vad vill du läsa om nu…

Kända visselblåsare: Karin Törnqvist betalade ett högt pris

Karin blev folkets hjältinna, men fick också uppleva repressalier efter visselblåsningen om maktmissbruk inom Göteborgs Energi.

Vad är visselblåsning och varför är det viktigt?

Syftet med visselblåsning är att upptäcka allvarliga missförhållanden. Det bästa sättet är genom en visselblåsarfunktion.

10 anledningar att satsa på visselblåsning

Nytt år och nya möjligheter! Läs mer om 10 viktiga anledningar till att satsa på visselblåsning under 2023.

Interaktiv Säkerhet