INTERAKTIV SÄKERHETS BLOGG

Allas röst har betydelse.

En blogg om visselblåsning, moderering och trygghet på nätet.

Håll koll på kommentarsfältet

Tillåter du kommentarer på de inlägg du gör i dina kanaler? I sådana fall bör du även se till att moderera dessa och hålla koll på kommentarsfältet.

Otrevliga kommentarer påverkar sajtens rykte

En studie från Center for Media Engagement visar nämligen att hätska och otrevliga kommentarer kan dra ner ryktet för sajten. Det kan göra att dina besökare ser din sajt som mindre värdefull.

I undersökningen lät forskarna 1500 personer läsa inlägg och kommentarsfält. Sedan fick man bedöma:

  • hur man uppfattade sajten som helhet
  • vilket värde man tilldömde sajten
  • samt hur lojala de kände sig gentemot sajten

De som huvudsakligen fick se otrevliga eller ociviliserade kommentarer hade signifikant lägre uppfattning om sajten. Detta jämfört med de som huvudsakligen fick se trevliga och civiliserade kommentarer.

Läs också:

5 sätt att moderera användargenererat innehåll

Flera sajter har gjort försök med att låta den som skrivit inlägget ha koll på kommentarsfältet. Till exempel genom att skriva kommentarer i en civil och trevlig ton, eller att lyfta fram goda exempel. Detta kan till viss del hjälpa. Tyvärr dyker otrevliga kommentarer fortfarande upp förhållandevis frekvent även när man vidtagit sådana åtgärder. Lösningen är därför att ha någon form av moderering för att ha koll på kommentarsfältet, så det inte drar ner din sajts rykte.

Hur ska då modereringen gå till?

Det vanligaste sättet att börja är med en person som går igenom de olika flödena och rensar bort kommentarer som inte passar in. Det är dock bara möjligt så länge det är ett begränsat engagemang från följarna, eller man gör ett begränsat antal inlägg på sajten. Vid ökat kommentarstryck behöver flera olika modereringslösningar samverka. Bland annat med automatiserade textanalyser som flaggar olämpligt innehåll (bara skriva i caps, svordomar, etc.). I vissa fall även med en förkontroll så att någon måste godkänna kommentarer innan de blir publicerade.

Exakt hur din moderering ska gå till måste man så klart anpassa efter verksamheten och de förväntningar som följarna har på kommentarsfältet. Men att lämna ditt kommentarsfält helt utan moderering kan snabbt leda till negativa konsekvenser för hela organisationen. För när din sajt tappar i status, så påverkar det även ditt varumärke. Och i dagens värld är varumärket viktigare än någonsin att vårda!

Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Dela artikeln
INTERAKTIV SÄKERHET BLOGG

Vad vill du läsa om nu…

Skapa en visselblåsarfunktion som alla vågar använda

Så skapar du en visselblåsarfunktion där medarbetarna vågar lämna ut uppgifter utan rädsla för repressalier.

Visselblåsarlösningar efter Metas rekordhöga böter: Vad bör man tänka på vid val av leverantör av visselblåsartjänster? 

Om vikten av att säkerställa ett tillräckligt skydd av personuppgifter vid valet av leverantör för visselblåsartjänster.

Speak up: Skapa en bättre företagskultur för att kommunicera mera effektivt även om svåra ämnen

Vill du att dina anställda ska berätta när de har en bra idé eller våga säga ifrån när något inte fungerar?

Interaktiv Säkerhet
Boka ett möte

KONTAKTA OSS !

Vårt team är redo att svara på dina frågor. Boka ett gratis möte eller demonstration av vårt system genom att fylla i formuläret nedan, så kontaktar vi dig så snart som möjligt!