Interaktiv Säkerhets guider

Om ditt konto blivit kapat - allt du behöver veta

Det är ingen rolig historia att få sitt konto kapat. Genom att kapa till exempel ditt Facebook- eller Instagram-konto kan bedragare lura till sig pengar. Och det värsta av allt: Det är ofta dina vänner som blir offer. I den här artikeln berättar vi hur du undviker att få ditt konto kapat och hur man ska agera om det trots allt händer.

 • Hur blir ett konto kapat?
 • Hur kan man förebygga att det händer?
 • Vad göra om kontot trots allt blir kapat?

Bedrägerier på sociala medier är vanliga

Egentligen är det inte så konstigt att bedragare vill komma åt konton på sociala medier. Det är ju där många av oss spenderar mycket tid – och där finns också brottsligheten. Den vanligaste formen av bedrägerier som genomförs via sociala medier är att bedragaren vänder sig till dina vänner och utger sig för att vara du. Ofta handlar det om att beskriva att du har hamnat i någon typ av akut knipa och snabbt behöver pengar. Kanske att ditt bankkort inte funkar och att du befinner dig utomlands. 

Några exempel på hur ditt konto kan bli kapat

 • Du är inloggad på dina sociala medier och din dator eller mobil blir stulen. På så sätt kan bedragaren ta kontroll över ditt konto.  
 • Bedragaren skickar ett falskt mejl som ser ut att komma från till exempel Facebook eller Instagram. I mejlet ber man dig klicka på en länk eller besöka en viss sajt. Ändamålet är nästan alltid detsamma: att komma över personliga lösenord eller personlig information.
 • Kriminella kommer åt ditt konto genom att hacka en databas med lösenord som läcker ut.

Hur kan jag förebygga att någon kapar mitt konto?

 • Klicka inte på misstänkta länkar, till exempel i mejl som ser ut att vara från Facebook. Eller på länkar i Messenger, som verkar konstiga – även om meddelandet kommer från någon som du känner väl. Detta fula sätt att luras är dessvärre väldigt effektivt eftersom du som användare litar på saker som kommer från dina vänner, men du bör alltid vara uppmärksam på vilken typ av länk det är.

 • Ha så unika lösenord som möjligt till de olika tjänster du använder på nätet. På så vis minimerar du skadan om något av dina lösenord skulle läcka ut. Eftersom det är svårt att komma ihåg många unika lösenord kan du gärna använda en lösenordshanterare!

 • Aktivera varningsfunktionen som ofta finns i de olika sociala medier-tjänsterna. Den gör att du får ett mejl om någon försöker logga in på ditt konto från en dator eller mobil som du aldrig använt tidigare.

 • Använd tvåfaktorsautentisering. Detta innebär ett extra krav utöver ditt lösenord där du kan verifiera att det verkligen är rätt person som försöker logga in.

HJÄLP! Mitt konto har ändå blivit kapat – vad gör jag?

 • Det mest akuta och det första du ska göra är att byta lösenord på tjänsten.

 • Du ska också logga ut på alla datorer, plattor eller mobiltelefoner som har tillgång till kontot för att på så sätt stänga bedragaren ute.

 • Varna dina vänner!

 • Om ditt konto har blivit hackat eller kapat kan du gå in på en speciell sida hos Facebook och säkra ditt konto. Det gör du exempelvis genom att granska senaste tidens inloggningsaktivitet. Även Instagram har en bra hjälpsida.

 • Lyckas du ändå inte få tillbaka ditt konto? Det bästa du kan göra är att fortsätta kontakta Meta (som äger både Facebook och Instagram), även om det kan ta tid innan man får svar. Du kan också anmäla till polisen om du råkar ut för en kapning, även om det inte utreds vidare. Att du gör en anmälan kan i längden visa på statistik för att det behövs mer resurser för att kunna utreda typ den här typen av brott.

Läs gärna våra övriga guider för fler tips om hur du kan hantera dina konton på sociala medier!

Har du frågor om artikeln eller andra funderingar, kontakta oss så berättar vi gärna mer.

Dela artikeln
INTERAKTIV SÄKERHET GUIDER

Vad vill du läsa om nu…

Så uppfyller ni kraven i visselblåsarlagen

För att uppfylla kraven i visselblåsarlagen behöver ni ha ett säkert visselblåsarsystem för intern rapportering.

Vad innebär penningtvätt? 

Penningtvätt är en process där man avser att dölja intäkter från olaglig verksamhet och omvandla dem till legitima medel.

Vad innebär den nya visselblåsarlagen för er?

Är ni en organisation med fler än 50 anställda? Då omfattas ni av den nya visselblåsarlagen.

Vad innefattar data- och informationssäkerhet?

Den ökade användningen av digitala enheter har gjort data- och informationssäkerhet till en absolut nödvändighet.

Vad är skillnaden mellan konfidentiell och anonym rapportering?

Konfidentiell och anonym rapportering ses ofta som synonymer, men det är två olika sätt att hantera visselblåsarrapporter.

Code of Conduct: Vad är en uppförandekod?

En uppförandekod kan vara ett effektivt verktyg för att främja etiskt beteende och efterlevnad inom organisationen.

Interaktiv Säkerhet
Boka ett möte

KONTAKTA OSS !

Vårt team är redo att svara på dina frågor. Boka ett gratis möte eller demonstration av vårt system genom att fylla i formuläret nedan, så kontaktar vi dig så snart som möjligt!